24 Mart 2023 , Cuma
Ana SayfaSöyleşilerYeni Kitap: Melik'in Doğuşu - Zübeyir Kamil Akkaya ile Söyleşi

Yeni Kitap: Melik’in Doğuşu – Zübeyir Kamil Akkaya ile Söyleşi

  • 3Dakika
  • 786Kelime

Selamun aleyküm Zübeyir Bey. Melik’in Doğuşu kitabınız hayırlı olsun. Kitap fikri nasıl oluştu?

Aleyküm selam. Sağ olun teşekkür ediyorum.

Malum salgın dönemini hepimiz atlatmaktayız. Bu dönemde bizde rahatsızlandık ve elhamdülillah rahat atlattık.

14 günlük bir karantina süreci vardı. Evde geçireceğimiz zaman dilimini değerlendirmek istedim. Bir tarih okuması yapmak istedim. Selçuklu’ya aşırı bir merakım vardı bu konu üzerinde yoğun okuma yapmaya başladım. Yaklaşık günlük 1 kitap bitirdim diyebiliriz.

Okumalarda Selçuklu Tarihi anlatılırken ekserisinde Bir Selçuklu Meliki’nin nasıl yetiştiği ile alakalı bilgiler ya kısa bir iki paragraf olarak anlatılmış veya  hiç anlatılmamış, direkt tahta çıkışı anlatılmış. Gençlerin Selçuklu ve Osmanlı’nın torunları olarak bir Selçuklu melikinin nasıl yetiştiğini öğrenmeleri gerektiğini düşündüm ve Selçuklu Meliklerinin Eğitim Dönemlerini anlatma amacı ile böyle bir romanı Melikşah üzerinden kaleme aldım.

Kitap bölümlerden oluşuyor ve her bölüm öncesi bir ayet ve bir hadis yer alıyor. Çok fazla tarihi roman var. Siz nasıl bir biçimde hazırlamak istediniz? İçeriğiyle kurgusuyla biraz bahsedebilir misiniz?

Evet! Her bir bölüm başında hemen hemen bir ayet ve hadis yer almakta. Bunun sebebi ise anlatılan her bir konu ile insanlara farklı bir şuur ve bakış açısı kazandırmak içindi. Piyasada bu tarz arapça ayet ve hadisli bir kitap var mı bilmiyorum lakin ilim ile iştigal eden bir insanın böyle bir roman hazırlaması gerektiğini düşündüm.

Kitapta; Askeri, Siyasi ve İdari alanlardaki eğitim yer almakta. Bunu kurgulamak ise tarih sıralaması ve gidişatı ile çok rahat oldu. Lakin aldıkları eğitimlerin sırlaması ve ne kadar sürede bu eğitimleri aldıkları ile alakalı akademik bir makale bulduk ve bu akademik makale üzerinden sürecin kurgusunu oluşturduk. Bu makale kitabın kaynakçasında yer almakta. Okuyan kardeşlerimiz bu makaleye rahat bir şekilde internet ortamından ulaşabilirler.

Kitapta Melikşah’ın çocukluğundan başlayarak Sultan Alparslan’ın ölümüne kadar olan meliklik süreci anlatılmış. Biz daha çok babasının vefatıyla birlikte sultan olduğu süreci ve tarihi başarılarını biliyoruz. Neler söylemek istersiniz bu konuda?

Malum Türkler, ilk çağlardan itibaren Orta çağların sonlarına kadar Ortadoğu yönünde birçok göç ve fetih hareketlerinde bulunmuş bir millet. Ana yurtlarında ve ayaklarının değdiği birçok beldede nice devlet kurmuşlar, İslam sancağı ellerinde merhamet, asalet ve adalet temelli insanlığın barınağı olup bulundukları her coğrafyayı eman yurdu kılma erdemini göstermişler. Biz zaten bu bilgilere tarih kitaplarından rahat ulaşabiliyoruz. Lakin böyle bir devletin Meliklerinin nasıl yetiştiği gerçekten önemli. Aldıkları üstün eğitimler ile devletlerini idare etmekteler. Bu bilgiler rastlanılması zor bilgiler. Bu sebeple araştırmalarımızda Selçuklu Meliklerinin Askeri, Siyasi ve İdari alanlarda eğitim aldıklarını öğrendik. İçerikte genel itibari ile Melikşah’ın tahta çıkana kadar gayret ettiği üstün performansları; gerek askeri, gerek idari ve gerekse savaş meydanlarında geçtiği dönem yer almakta.

Kitapta yararlandığınız kaynaklara da yer vermişsiniz. Kitabın hazırlık çalışmasında nasıl bir araştırma ve okuma süreci geçirdiniz?

Özel bir fikir değildi. Yaptığımız okumalarda böyle bir fikir aklımıza geldi. Araştırmalar yoğundu. Hem yazıp hem de alınan notları didik didik taramak doğruluk oranlarını araştırmak gibi süreçleri vardı. Tarihçi hocalarımız ile istişare ederek güzel bir çalışma oldu diyebiliriz.

Şu sıralar edebiyat, sanat, sinema gibi alanlarda tarihi konulara yönelik içerikler ön planda. Sizce bunun ne gibi sebepleri olabilir?

Bizlerin; kendi medeniyetini öğrenmemesi geleneği devam ettirememesi demektir. Geçmişi tararsak geleneğimizi koruyabiliriz. Aslında yapılan çalışmalar her zaman Türk töresini anlatmak ve Türk devlet aklını insanlara hatırlatmak amacı ile yapılan çalışmalar diye düşünmekteyim.

Devam niteliğinde başka bir kitap düşüncesi var mı?

Devam niteliğinde yok başka konular üzerinde gelebilir.

Kıymetli vaktinizi bize ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Biz teşekkür ederiz. Sağ olun.

0
1
0

İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Popüler Yazılar