24 Mart 2023 , Cuma
Ana SayfaDenemeDijital Çağın İletişimi

Dijital Çağın İletişimi

  • 3Dakika
  • 842Kelime

Son yıllarda teknoloji ve internet alanında yaşanan gelişmeler toplumsal açıdan da yapısal değişimleri beraberinde getiriyor. Tüketim kalıplarından yaşam tarzlarına, üretim şekillerinden pazarlama faaliyetlerine kadar birçok alan mevcut gelişmelerin etkisiyle şekillenmeye devam ediyor. Zaman içerisinde hızlı bir şekilde dönüşüme uğrayan en önemli alanlardan birisi de kuşkusuz iletişim. Bu noktada özellikle sosyal medya günümüzde en yaygın kullanılan iletişim araçlarından birisi halini almış durumda.

İnternet teknolojilerinin gelişimiyle hayatın birçok alanında kullanılan sosyal medya günümüzde gerek bireysel gerek toplumsal bağlamda bir etki gücüne sahip. İçerisinde yaşadığımız çağda dijitalleşme eğilimlerinde görülen artışla birlikte kitleler artık Facebook, Instagram, Twitter, TikTok vs. gibi sanal platformlar aracılığıyla bir ilişki ve iletişim geliştirmekte. Bugün artık oldukça geniş tabanlı bir katılıma ulaşan sosyal medyanın bireysel ve toplumsal gelişmelerde bir güç merkezi olarak öne çıkmasını ise yadsınamaz bir gerçek olarak kabul etmek mümkün.

Dijital çağın getirdiği olanakların internet kullanıcılarının çevrimiçi iletişim kurmasına zemin hazırlamasıyla başlayan süreçte ilk etapta eğlence amaçlı kullanılan sosyal medya her geçen gün daha etkili bir iletişim ve ekonomi fenomenine dönüşmekte. Sağladığı avantajlar göz önüne alındığında özellikle işletmelerin pazarlama faaliyetlerinde gerek ürünlerin tanıtımında gerek ürünler hakkında kullanıcılar üzerinden düşük maliyetli, hızlı ve etkin veri elde edilmesinde sosyal medyanın oldukça önemli stratejik bir araç olarak görev yaptığı görülüyor. Bunun yanında kullanıcılarına içerik oluşturma, söz konusu içeriği yayınlama, ekonomik bir fayda elde etme, iletişimi hızlandırma gibi fırsatlar sunan sosyal medya hız, esneklik ve anlık iletişim noktasında geleneksel yöntemleri geride bırakıyor.

Ancak sunduğu avantajlar bir tarafa, sosyal medyanın küreselleşme ve kültür endüstrisi gibi tahakkümlerin bir aracı olarak da hizmet edebilmesiyle toplumsal açıdan çeşitli problemler oluşturabildiğini söylemek mümkün. Herhangi bir konuda hızlı bir şekilde kamuoyu oluşturma gücüne sahip sosyal medyanın bugünün küresel pazarlarında hakim olan ekonomik güçler tarafından kültür yapıları üzerinde manipulatif amaçlı kullanılabilmesi üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir tehdit. Kültürel değerlerin giderek yozlaşması ve mahremiyet, dayanışma, saygı, sevgi ve empati gibi önemli kavramların önemini giderek yitirmeye başlaması bu durumun en çarpıcı örnekleri arasında. Diğer taraftan, birey ve toplumun özne konumundan nesne konumuna evrilerek metalaştırıldığı, tek tipleştirildiği ve dolayısıyla sistemin ürettiği standart bir ürün haline getirilmeye çalışıldığı kültür endüstrisinin yayılımında sosyal medya adeta bir dinamo görevi görmekte. Sosyal medya aracılığıyla toplumsal tabana hızla yayılan içerikler, fikirler, paylaşımlar, trendler vs. zaman içerisinde bir yandan toplumun özgün yapısında kalıcı deformasyonlar meydana getirirken diğer yandan tüketim kalıplarının baskın güçler tarafından yönlendirilmesine ve kitlesel yayılımına da zemin hazırlamakta.

Sonuç olarak denilebilir ki dünden bugüne eğitim, sağlık, kültür ve ekonomi gibi farklı birçok alanda gerçekleşen dijital dönüşüm iletişim alanında da birey ve toplumları etkisi altına almış durumda. İnsanların birbirleriyle iletişim kurma biçimleri her geçen gün sanal ortamların etkisi altında yeniden şekilleniyor. Bu noktada özellikle bir bütün halinde genel yaşam döngüsünde giderek daha yaygın hale gelen sosyal medyanın etkisi ise oldukça açık. Yeni bir iletişim dinamiği olarak sosyal medyanın gerek işletmeler gerek kullanıcılar açısından ekonomik ve sosyal bağlamda bir dizi faydasının bulunmasının yanında zararlı içerikleri de barındırması ve bu içeriklere sorunsuz erişim sağlayabilmesi nedeniyle bireysel ve toplumsal yaşamı hem kısa hem uzun vadede olumsuz etkileyebilmesi noktası oldukça önemli. Bu nedenle sosyal medyanın bir yandan maliyet, hız, esneklik ve kamuoyu oluşturma gücü gibi avantajlardan faydalanmanın yanında özellikle genç kuşak kullanıcılar açısından kimlik oluşumundan, kötü amaçlı kullanımlara açıklığa, toplumsal yaşamdan uzaklaşma ve bağımlılıktan; hareketsizlik nedeniyle sağlıksız bir yaşama neden olmaya kadar birçok olumsuz etkisini de göz ardı etmemek gerekiyor.

0
0
0

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Popüler Yazılar