–Kudüs, Filistin’in başkentidir. Bu bölge hadis-i şeriflerde “Beytülmakdis” diye geçer. Yahudiler ise, “Jaruselam” der. İslâm’da üç mukaddes mescitten biri olan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya da günümüzde BEYTÜ’L-MAKDİS denir.
– Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksâ; en uzak mescid demektir. Mekke’ye bir aylık mesafede olduğu için bu isim verilmiştir. İslâm’da üç mukaddes mescitten biridir.
– Beytü’l-Makdis tabiri Kur’an-ı Kerîm’de geçmez, hadis-i şeriflerde zikredilir. Ama Mescid-i Aksâ ismi hem Kur’an-ı Kerîm’de ve hem de hadîs-i şeriflerde geçer. Kur’an-ı Kerîm’de İsrâ olayından bahsedilirken şöyle buyurulur: “Ona ayetlerimizden bazısını göstermek için kulunu geceleyin Mescid-i Haram’dan, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ ya götüren Allah her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. ” (el-İsrâ’ 17/1).
– Beytü’l-Makdis’in bânisi Süleyman (a.s.)dır.
– Kıble Mescidi, Kubbet-üs Sahra, Mervan Mescidi ve Burak Mescidi; Mescid-i Aksa’dadır. Mescid-i Aksa 144 dönüm alanın tamamının adıdır.
– Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)‘in miracına şahit kaya, Sahra-i Müşerrefe olarak isimlendirilir. Yani “Efendimiz’in kademi ile şeref kazanmış kaya” anlamındadır.
– Kudüs, 638 yılında Hz. Ömer (r.a)‘in hilafeti zamanında Halid B. Velid, Amr İbni As ve Ubeyde B. Cerrah komutasındaki İslam ordularınca fethedilmiştir.
– 1099’da Haçlı orduları tarafından işgal edilen Kudüs, 1187’de Salahaddin Eyyubi tarafından fethedilerek özgürleştirilmiştir.
– Mescid-i Aksa’nın batı sınırı boyunca uzanan duvara Hristiyanlar “Ağlama Duvarı”, Yahudiler “Batı Duvarı”, biz Müslümanlar ise “BURAK DUVARI” deriz.
– Hz. İbrahim’ in kabri, El-Halil şehrindedir. Bu sebeple El-Halil, Medine gibidir.
– Mescid-i Aksa’ya 3 km uzaklıkta oturan Filistinli Müslümanlar, işgalci İsrail’in ördüğü duvar sebebiyle Aksa’ya giremezken biz 1900 km uzaktan gidip Aksa’nın boş saflarını doldurabiliriz!
0
0
0